Sønderager Tonsai - Stor, flot vædder med vidunderligt temperament

CHR-CKR: 44835-01560
Født: 07-03-2018
S-Indeks: 100 / 36

Sønderager Tonsai er avlet af Sønderager Zwartbles og er en af de få sønner efter vædderen Holim Ton.


Farfar til Tonsai er den hollandske vædder 1000046-03115, der er avlet af Henk Koekoek. Denne vædder, som desværre blev aflivet i 2017 pga. sygdom, var en karaktertypisk og stor Zwartbles med god udstråling. Han var usædvanlig rolig, selv i bedækningssæsonen, hvor han ikke var aggressiv for at beskytte sine får. Tonsais farfar blev i vinteren 2018 - efter sin død - kåret som hollandsk præmievædder på grund af sine gode avlsresultater. Hans søn, Holim Ton, som er far til Tonsai var ligeledes en meget rolig vædder, som ved overgangen til græsningssæsonen i 2018 vejede 170 kg, da han forlod stalden.

Tonsai har arvet det gode temperament efter sin far og farfar. Faktisk har vi aldrig haft en vædder, som udviser en ro bare tilnærmelsesvist som Tonsai. Han er aldrig bøvlet. Han udfordrer os aldrig, skubber ikke og markerer aldrig. Under løbning får han skiftet sin væddersele stående frit. Så snart jeg piller ved selen, står han bomstille og logrer med halen. Han står musestille, indtil den nye væddersele er på plads, og jeg giver han et klap bagi.

I foråret 2019 fik vi de første lam efter Tonsai. Fødselsvægtene var fine og lå gennemsnitligt på 4,3 kg. Af de 31 lam blev de 22 født med korrekte blisser samt 2-4 hvide sokker. Alle lam havde korrekte hvide sokker på bagbenene. Fire af lammene manglede den hvide halespids. Noget tyder på, at Tonsai har en evne til at dæmpe de hvide aftegninger. I kombination med et moderfår med tydelige hvide blisser og tydelig hvid halespids, cementerer Tonsai de korrekte hvide aftegninger. Til gengæld piller han for meget hvidt af i kombination med moderfår med smalle blisser eller kun en anelse hvidt på halespidsen. Karaktermæssigt fordeler Tonsais lam sig derfor på hele skalaen med hensyn til aftegninger.

Lam efter Sønderager Tonsai viser fin tilvækst. Dertil arver lammene generelt Tonsais gode temperament. Siden de første lam efter Tonsai i 2019 har vi lagt en del gimmerlam til. Tonsai kommer således til at spille en stor rolle i besætningens udvikling de næste mange år.